Holwierde


September 2011

3500 crocussen de grond in op Burendag.nl
Op zaterdag 24 september hebben bestuursleden van dorpsbelangen samen met vrijwilligers 3500 crocussen gepoot in het gras naast de Hoofdweg aan de zuidzijde van Holwierde. Voor de aanschaf hiervan is €300,- verkregen bij het Oranje Fonds in het kader van Burendag.nl. De bolletjes zullen vanaf het komende voorjaar hopelijk een vrolijk welkom zijn voor alle inwoners en passanten. Foto’s

25e Open Monumentendag 10 en 11 september
Zo’n 120 personen hebben de Stefanuskerk bezocht tijdens het  weekend van de Open Monumentendagen.
Naast de bezichtiging van kerk en interieur waren er zo’n 100 foto’s te zien over Holwierde in de vorige eeuw, evenals alle foto’s van de fotowedstrijd ‘Thuis, hier kom ik weg’.
Op beide dagen werd een aantal malen het orgel bespeeld en traden vrijwilligers op als gastheer/vrouw om de bezoekers te verwelkomen.

Augustus 2011

De 26e editie van de Kinderspeelweek is alweer achter de rug. Met als thema ‘Hollywood’ werd op 29 augustus om 9.00 uur de aftrap gegeven en gingen 100 kinderen een zeer actieve spel- en doeweek in. Af en toe een regenbui in de eerste dagen mocht de pret niet drukken. Op vrijdag 2 september werd de week afgesloten met de traditionele optocht en het oplaten van de ballonnen. Een dikke pluim voor de hoofd- en jongere leiding voor deze zeer geslaagde week. Foto’s zijn te vinden in het fotoboek.

Dorpshuis “De Heekt” weer in een fris jasje
Nadat in 2010 de buitenkant van het dorpshuis werd geschilderd, is vanaf de NLDoet klussendag in maart 2011 een begin gemaakt met het verven van de binnenzijde. Half augustus is deze klus geklaard en ziet het dorpshuis er weer spic en span uit dankzij de inspanningen van Roelf Folkertsma/ Bansumerweg met ondersteuning van de heren Zuidema en Fleems vanuit het bestuur van Stichting Dorpshuis. Dankzij de forse sponsoring van Verfcenter Delfzijl/ Herfst & Helder m.b.t. de verf en saus was het mogelijk dit werk uit te voeren en de kosten zo laag mogelijk te houden. Het bestuur van het dorpshuis is het Verfcenter hiervoor dan ook zeer dankbaar.

Juli 2011

Danara Stoppels pakt het brons bij de finale van de 1k-runeway in Amsterdam
Danara is afgelopen zondag 31 juli  in het Olympisch stadion in Amsterdam 3e geworden bij de finale van de 1k-runaway. Ze moest het opnemen tegen 16 andere meisjes van 8 jaar. Deze meisjes hadden zich allemaal geplaatst voor deze finale tijdens één van de voorrondes die door het hele land gehouden zijn. In totaal hebben meer dan 6000 kinderen meegedaan aan deze voorrondes. Per leeftijdscategorie konden 25 kinderen zich plaatsen voor de finale. Yara Riepma had zich geplaatst voor de finale bij de meisjes 7 jaar, maar door de vakantie periode heeft zij niet meegedaan.

Danara liep een persoonlijk record van 3.56.10 min. Bijna werd ze op de finish nog ingehaald, maar ze kon haar derde plaats nog net zeker stellen.

Het was een hele ervaring, want op dezelfde dag werden ook de Nederlandse kampioenschappen atletiek gehouden in het Olympisch stadion. Genoeg te zien en doen dus

1kfinal

Danara Stoppels Noord Nederlands kampioen meerkamp

Danara is zaterdag 9 juli in Hoogeveen Noord-Nederlands kampioen meerkamp geworden. Ondanks dat ze de hele week ziek was geweest wist ze zowel het verspringen als het balgooien en de sprint te winnen. Dit resulteerde in een ruime overwinning.
Op 31 juli gaat Danara naar Amsterdam om de finale van de 1k runaway te lopen. Ook Yara Riepma is hiervoor geplaatst.
Zusje Desanka Stoppels deed mee bij de meisjes 10 jaar en ook zij presteerde goed en wist beslag te leggen op de derde plaats.

Op de foto zien we Desanka en Danara met twee clubgenoten en hun vader en trainer Johnny.met johnny

Concert ter ere van Ede Staal
Op vrijdag 22 juli vindt in het kerkje van Termunten een concert plaats ter ere van de Groninger bard Ede Staal. Het is op die dag precies 25 jaar geleden dat hij op 44-jarige leeftijd in Delfzijl is overleden.
Het concert begint om 16.00 uur en is gratis toegankelijk. Wethouder Jan Wolthof bespeelt het kerkorgel en burgemeester Groot draagt een aantal liedteksten voor.

9/7 Opnieuw ingebroken bij tankshop Holwierde
Voor de 2e keer binnen 5 dagen is vanmorgen rond 5 uur binnen enkele minuten een grote voorraad tabakswaren gestolen uit de brei- en tankshop van Marja en Martin.
Een aanwonende werd wakker van glasgerinkel en kon door snel te reageren nog net de verdwijnende auto richting Krewerd op de foto zetten. De nummerplaat van de auto was afgedekt maar kleur en merk zijn bekend. De eigenaren zijn zeer aangeslagen en hebben besloten de shop vandaag gesloten te houden. Veel sterkte!

Yep!, beheerder Laura die Holwierde heeft aangemeld als “Het leukste dorp van Groningen” is gevonden.
Laura Jacobs heeft zich hiervoor in gespannen en ons dorp geweldig gepromoot op de site van RTV Noord.
Nu nog even hééééél veel stemmen verzamelen vóór 22 juli a.s. om Holwierde in de top 14 te krijgen.
Doen jullie allemaal mee?
Ga dan snel naar deze link en stem!
Ennuh…….  een leuke peptalk plaatsen is natuurlijk ook super en natuurlijk ook ons dorp promoten via zoveel mogelijk social networks.

Juni 2011

Op 30 juni was tussen 7 en 11 uur Jaap Nienhuis te gast in Holwierde voor Radio Noord om Holwierde te laten aanprijzen als leukste dorp van Groningen. Dit werd gedaan door Jaap Ruzius, Jacqueline de Jonge, Jan van der Meer, Luit Wind sr. en dhr. Kap. Maar wie is Laura die ons dorp heeft aangemeld?????? Wie het weet kan dit mailen naar website@holwierde.net

Runnersworld Speedman Triathlon met 2 Holwierders in het deelnemersveld
Op zondag 19 juni  hebben Johnny Stoppels, een fervent triathonatleet, en Richard de Jonge, voor de 1e keer en als studieopdracht, meegedaan aan de Runnersworld Speedman Triathlon bij de recreatieplas Ruskenveen nabij Hoogkerk. De mannen hadden zich ingeschreven voor de 1/8 triathlon waarbij ze 500 m moesten zwemmen, 24,5 km moesten fietsen en 5 km moesten hardlopen. Johnny en Richard zijn resp. 9e  en 24e geworden in het overall klassement van 133 deelnemers. Een prima prestatie ondanks de regen en harde wind.
Danara en Desanka Stoppels zouden meedoen aan de jeugdtriathlon met een afstandenparcours naar leeftijd maar vanwege de barre weersomstandigheden hebben de meiden zich teruggetrokken.

geslaagd_deurbord32-300x209

Geslaagd
Op 15 en 16 juni wapperden in Holwierde heel wat vlaggen met schooltassen eraan.
Alle VMBO’ers, Havisten en VWO’ers van harte gefeliciteerd met jullie diploma!!! Geniet van jullie huiswerkloze zomer en veel suc6 met jullie vervolgopleiding.

En voor degenen die nog niet konden vlaggen: KOP DER VEUR!

2x Goud voor Danara Stoppels bij Nelli Coomangames
Danara Stoppels heeft op 4 juni namens atletiekvereniging de Fivelstreek, met groot succes meegedaan aan de Nelli Coomangames in Stadskanaal. Ze behaalde een gouden medaille op de 600 m en een gouden medaille op de meerkamp. Deze meerkamp bestond uit 40 m sprint, verspringen, balgooien en hoogspringen. Bij het balgooien (22,82 m) en het verspringen (3,43 m)  zette ze nieuwe clubrecords neer voor de Fivelstreek.
Op de foto’s hieronder zie je Danara met Nelli Cooman en de prijsuitreiking.

014 024

Mei 2011

Medailleregen voor gymnasten SCH
De turnsters en turners van SportClub Holwierde hebben afgelopen zaterdag hun laatste turncompetitie-wedstrijd gehad en daarmee het wedstrijdseizoen afgesloten. Deze turncompetitie gaat over drie wedstrijden waarvan de beste twee tellen voor de einduitslag. Er werd geturnd tegen de gymverenigingen uit Appingedam, Middelstum, Loppersum en Spijk. De meisjes en jongens uit Holwierde hadden in de eerste twee wedstrijden al goede resultaten neergezet en dit werd in deze laatste wedstrijd nog eens herhaald. Met als resultaat een ware medailleregen voor onze gymnasten. Stephanie van Es werd derde in haar categorie en kreeg op het podium een bronzen medaille omgehangen. In verschillende andere categorieën waren er zilveren medailles voor Rosalie Eikenhorst, Yara Riepma, Annemiek Beeftink, Liz Bouman, Mirthe de Vries, Ella Richters, Celine Boer, Jennieke Ruzius en Robert Oosterhuis. Maud Visscher, Marte Richters, Anna Ruzius, Tess de Vries en Martijn de Jonge mochten naar het hoogste podium om een gouden medaille op te halen.

P1030398P1030401P1030415P1060122

Dubbelslag F1 VV Holwierde/Godlinze
Na het behalen van de titel in het najaar, is het de jongste talenten van Holwierde/Godlinze gelukt om ook voorjaarskampioen te worden.
Afgelopen zaterdag werd er een zwaar bevochten punt binnengehaald bij medetitelkandidaat Corenos, waardoor het kampioenschap veilig werd gesteld.
Het team bestaande uit Tim Visscher, Mayro Hubers, Gijs Geurtsen, Jordi Bos, Frank Telkamp, Arjan Paapst, Luuk Star, Matthijs Wieringa, Remco de Vries, Roan Wiersema en leiders Anko Visscher en Marten Jan Bos, hadden aan een 3-3 gelijkspel genoeg om de titel in de wacht te slepen.
Met een huldiging op sportpark Katmis, een rondrit door het dorp, een mooie beker, voor ieder een medaille en een nieuw reservebankje voor het komende seizoen kwam er een einde aan een heel leuk en sportief memorabel seizoen.

025

Van 18 t/m 21 mei was er kermis in Holwierde.
Het publiek kwam helaas niet in grote getale opzetten maar met name de jeugd genoot van het zwaaien in de zweef.
P1050809

Collegebezoek
Op 17 mei jl. bracht het College van B & W een bezoek aan ons dorp. Na een gezamenlijke maaltijd met het bestuur van stichting dorpsbelangen, strekte het gezelschap even de benen met een wandeling langs de monumenten en de jeugdfaciliteiten op de parkeerplaats. In het jeugdhonk stond de koffie klaar en werden de jongeren geprezen om hun inzet om van het honk een deugdelijk en gezellig verblijf te maken. Om 19.30 uur kwamen circa 40 inwoners kennis maken met het college in ‘de Heekt’ en konden vragen van dorpsbelangen en uit het publiek worden beantwoord. Een uitgebreider verslag van deze avond zal t.z.t. in de dorpskrant en op deze website te lezen zijn.

Robert Oosterhuis turnt een  zilveren plak op turnfinale district Noord- Oost op 14 mei in Lemmer.
Deze keer geen val uit het rek of een extra zwaai op de brug zoals helaas in de eerdere 2 wedstrijden, maar gewoon een keurig geturnde wedstrijd op de 6 onderdelen voltige, hoogrek, vloer, sprong, brug en ringen en daarmee een totaal van 109.2 punten, slechts 0,7 pnt. achter de nr. 1 uit Friesland.
Martijn de Jonge turnde op 5 onderdelen ook prima maar op de rekstok verloor hij zijn grip en ging het mis. Dit kostte 2 volle punten en daarmee eindigde hij op de 4e plaats.
Met 2x goud en brons in de eerdere wedstrijden hebben de mannen van juf Diana van SportClub Holwierde zich zeer verdienstelijk gepresenteerd in dit seizoen op de KNGU wedstrijden.

Esmee Bos is 3e geworden in de finale van miss Groningen 2011.
12 meiden deden op 13 mei mee aan de finale in Kaap Hoorn waarbij ze zich presenteerden in casual outfit, in een galajurk en in bikini.

view.large.html1-200x300

Sinds 7 mei hangt ‘de klok van Bleeker’ aan dorpshuis “De Heekt”.

Ter ere hiervan is onderstaand gedicht geschreven:

Geschonken aan de Fa. W. Bleeker
bij de viering van het 100-jarig bestaan

ben ik als bedrijfsklok in 1980 mijn leven begonnen

en heb hierbij nooit stilgestaan -

dat mijn tijd eindig zou zijn.

Ruim 20 jaar heb ik velen de uren gewezen
mogelijk opgejaagd of juist onthaast

zelf had ik geen tijd te pauzeren

totdat ik werd verplaatst -

en mijn tijd elders heb afgewacht.

Een beetje roestig en enigszins ontdaan
ben ik in 2011 weer aan loop geholpen

en hang op een minuutje van mijn oude stek.

Vanaf nu mag ik iedereen er weer op wijzen
dat de tijd steeds verder gaat.

Jacqueline de Jonge

Klok Dorpshuis 7 mei 2011 001

April 2011

Het verslag van het dorpsoverleg op 20 april jl. kunt u hier lezen

Zingen op Koninginnedag
Zo’n 35 bezoekers kwamen op Koninginnedag naar de Stefanuskerk om veel liedjes uit de ‘oude doos’ te zingen onder de bezielende leiding van dirigente Elisa van Duinkerken en organist Heije Wubs.  Na circa 2 uur zingen klonk om 17.30 uur het “Grunnens Laid’ ter afsluiting. Via de webradio konden ook mensen thuis en in Luingaborg meegenieten.  Het publiek was na afloop zeer enthousiast en vond dat dit initiatief van stichting dorpsbelangen voor herhaling vatbaar was.

Schoonmaken monumenten door leerlingen O.B.S. Hiliglo
Op 29 april hebben Kevin Birza, Antonio Overgaauw, Vincent Bosma en Jeroen Oosterhuis, allen uit groep 8 van O.B.S. Hiliglo, hard gewerkt om de monumenten aan de Gedempte Haven schoon te maken.
Dit vanwege het feit dat de school de monumenten heeft geadopteerd. foto’s

Stichting Dorpshuis 20 jaar
Op zaterdag 23 april vierde Stichting Dorpshuis haar 20-jarig bestaan. Wij feliciteren
bestuur en vrijwilligers dan ook van harte met dit jubileum.

Dorpsoverleg
Op 20 april jl. organiseerde Stichting Dorpsbelangen een dorpsoverleg voor alle organisaties/ verenigingen etc. in ons dorp m.b.t. de voorspelde bevolkingsdaling en wat dit voor de leefbaarheid in Holwierde zou kunnen betekenen.

Van de 25 uitgenodigde organisaties waren er deze avond 11 aanwezig en 3 afzeggingen. O.l.v. Johan van Omme ontstond een levendig gesprek en werden ook al diverse mogelijke oplossingen bedacht. Een uitgebreider verslag van deze avond volgt zo spoedig mogelijk.

De redactie van “Aanweerszijdenvandeheekt” is één van de “Helden om de hoek” 2011, een gezamenlijk initiatief van Rabobank Noord-Groningen, Akzo Nobel en de gemeente Delfzijl om vrijwilligers in het zonnetje te zetten en vrijwilligerswerk meer aandacht te geven en te steunen.
“U bent ‘onze helden’! Helden die iets betekenen voor de samenleving. De helden die zich belangeloos inzetten voor het maken en verspreiden van dorps- en wijkkranten en hiermee anderen in hun leefomgeving voorzien van plaatselijk nieuws”, stond in het goede bericht dat de redactie onlangs ontving.
EN ZO IS ‘T MAAR NET. De prijs? ……… € 750, naar eigen inzicht te besteden aan de dorpskrant.

O.B.S. Hiliglo heeft aangegeven de monumenten aan de Gedempte Haven te willen adopteren.
lees meer

Turnsucces voor Martijn en Robert
Op 9 april turnden Martijn de Jonge en Robert Oosterhuis naar goud en brons tijdens het kampioenschap van het district Noord  van de KNGU. Naast de beide heren was ook trainster Diana Stoppels van SportClub Holwierde zichtbaar in haar nopjes met dit resultaat.

Visspecialist Nolden 20 jaar
Deze maand bestaat Visspecialist Nolden 20 jaar. Stichting Dorpsbelangen feliciteert Nico en Ina dan ook van harte met dit jubileum!

Nieuwe bestrating voorde monumenten
De nieuwe bestrating bij de monumenten ligt er in en hiernaast zijn 2 rozenperkjes aangeplant. Dit alles
naar ontwerp van Emile Wiersum.
Dorpsbelangen bedankt de heren Fré Swijghuizen, Theo Kamphuis en Henk Stoppels voor dit stukje vrijwilligerswerk.

MAART 2011

Ook in Holwierde werd tijdens NLDoet op zaterdag 19 maart flink geklust.
Zo kwam er nieuw zand en een tafeltennistafel in de speeltuin en werden de keuken en toiletten in het dorpshuis gesaust.

P1030694 P1030695

P1030697 P1030698

FEBRUARI 2011

Nieuw beleid gemeente
De gemeente Delfzijl hanteert nieuw beleid om het organiseren van een activiteit of evenement eenvoudiger te maken. Voor meer info klik hier

Dorpsbudget 2011
Op 9 febr. jl. zijn weer veel leuke en goede initiatieven ter besteding van het nieuwe dorpsbudget binnengekomen. De plannen zijn nu naar de gemeente ter goedkeuring gestuurd. Zodra bericht terug is, worden alle initiatiefnemers geïnformeerd.
Resumé dorpsbudget voorgaande jaren: deze budgetten hebben we besteed aan nieuwjaarsfeest dorpshuis, ringleiding dorpshuis, tafeltennistafel + batjes De Rippert, Sint Nicolaasfeest, 4 bankjes voor de ijsbaan, gereserveerd bedrag voor beamer dorpshuis in 2008, bijdrage halloween, bijdrage nieuwe computer dorpskrant, Erwin de Vries, Classic Night, blikvanger bij skatebaan, haagbeplanting langs uitbreiding begraafplaats, survival, beamer + projectscherm dorpshuis in 2009 en looprekjes voor ijsbaan, picknicktafel Nansum, viering 25- jarig bestaan kinderspeelweek, bijdrage voor viering 5 mei, 2 vlaggenmasten + vlaggen bij de monumenten, bijdrage voor tentoonstelling WO II, bijdrage voor betonblokken rondom skatebaan, bijdrage Halloween in 2010.

Dorpsbelangen naar Groninger Dorpendag
Dorpsbelangen Holwierde bezoekt Groninger Dorpendag. lees meer

Café ‘t Keilhoes 10 jaar
Op woensdag 2 febr. j.l. was het 10 jaar geleden dat de deuren van café ‘t Keilhoes werden geopend. Voor ontmoeting en ontspanning of gewoon een heerlijk patatje met…  hebben inwoners, verenigingen etc. de weg in deze afgelopen jaren naar de Hoofdweg 41 gevonden.
Wij feliciteren Klaas en Christina dan ook van harte met dit jubileum en op naar het volgende decennium!

Bloemenboutique “Diadeem” verhuisd
Per 1 febr. is bloemenboutique “Diadeem” verhuisd naar een plekje binnen de Attent supermarkt. Met 2 zeer smaakvol ingerichte gedeeltes heeft Petra v.d. Berg ook hier haar eigen sfeer weten te etaleren met allerlei soorten boeketten, planten en cadeau-artikelen.
We wensen zowel “Diadeem” als de supermarkt toe dat zij elkaar op deze manier kunnen versterken en voor ons dorp behouden mogen blijven.

Heel veel succes dan ook allebei!

JANUARI 2011

Jaarwisseling
De jaarwisseling is in Holwierde rustig verlopen. Jongeren waren 4 dagen lang actief met het ophalen van kerstbomen en hout voor een metershoge vuurbult op de parkeerplaats en op oudejaarsdag werd hier zo’n 10 kilo carbid geschoten. Op nieuwjaarsdag prijkte een kruiwagen bovenop ‘de kei’ en waren enkele verkeersborden vernield door het afsteken van vermoedelijk illegaal vuurwerk, aldus de  gemeente. Zij is dan ook tevreden met de zeer beperkte schade.