Holwierde


HERINNERINGEN AAN DE OORLOG EN BEVRIJDING VAN HOLWIERDE

Beste mensen,

Ik ben  Trijn Slagter- Kruger en geboren in 1931 op Uiteinde. Ik heb de oorlogsjaren dus bewust meegemaakt.
De laatste dagen woonde ik op ‘Pannekoek’, een boerderij tussen Losdorp en Godlinze. We werden hier door de Canadezen bevrijd over een noodbrug, babybrug noemden we die, over ‘het moar’, een brede sloot.
Die dagen vergeet je nooit. Vele boerderijen werden beschoten door vuur van Borkum. Onze boerderij werd ook beschoten maar die granaat smoorde in een stropakkenhoop.
Ondertussen waren er veel Holwierders bij ons te eten en verzorgde moe hun wonden. Ook was er een baby, een dochtertje van de fam. Bont, die lag mooi in onze kinderwagen.
Die mensen kwamen gevlucht van Holwierde, door ‘t land, over een sloot naar ons toe. Het waren de fam. Gast, fam. Bont en fam. Haan. Zij woonden tegenover Ter Borg, waar nu het tankstation aan de Hoofdweg staat. Ze vluchtten allen weer van Losdorp over ‘t moar naar Godlinze.
Ook hadden we onderduikers en evacués uit Venlo en Rotterdam om aan te sterken.
Eens was er een razzia. Toen vonden ze wat van een vliegtuig bij de smid Rowaan te Losdorp. We zagen ze aankomen op motoren. Het was zomer en het koren stond in hokken op het land. Zodoende konden de onderduikers zich verstoppen. Pa moest een halve dag staan tegen de schuurdeuren met een geweer op de borst. Ze hebben alles overhoop gehaald maar niks gevonden. Ze dachten dat we een piloot verstopt hadden op de boerderij omdat ze bij de smid witte stof gevonden hadden. Mogelijk van een parachute van een Engelsman.
Het liep gelukkig goed af. Wij waren op school te Godlinze.
Ik ben getrouwd geweest met Herman Jan Slagter. Mijn man leeft niet meer.
Hij en zijn familie zijn niet uit Holwierde weggeweest omdat ze koeien op de stal hadden en die moesten gemolken worden. Ze woonden overdag in de kelder.
De oostkant van Holwierde is bevrijd door de Canadezen over Bierum en Uiteinde. Ook in die laatste dagen werden veel mannen opgepakt als krijgsgevangenen. Mijn schoonvader en oudste zoon Jan Slagter werden ook opgepakt. Ze moesten aldoor in de kerk zitten. Bakker Kugel en meerdere vielen onder de banken in slaap, zo moe waren ze. Hoe ze bevrijd zijn weet ik niet, dat zal Jan Slagter wel weten. Hij leeft nog van die groep, is 85 jaar en woont in Buitenpost.

Boerderij ´Pannekoek´is de boerderij waar Y. Busz nu woont.

april 2010